Jest jednym z podstawowych systemów przy wdrażaniu kultury Lean. Składa się z pięciu etapów / kroków. Stosuje się również szóste S:
- Sortowanie – krok pozwalający na wstępne posegregowanie elementów w obszarze i klasyfikacje ich ze względu na przydatność. Wspiera się wykorzystaniem czerwonej strefy i czerwonych TAG,
- Systematyka – Pozwala na zdecydowane uproszczenie zarządzania pozostałym sprzętem poprzez elementy wizualizacji. Popularne rozwiązania to etykiety, tablice cieni, kanban,
- Sprzątanie – Celem kroku jest utrzymanie porządku wypracowanego w poprzednich krokach poprzez rutynę pracy W tym kroku również wprowadza się inspekcje maszyn w celu wykrycia anomalii maszyny,
- Standaryzacja – Celem kroku jest zapewnienie skutecznej widocznej komunikacji, delegowania, wypracowania i utrzymania standardów dla zarządzania parkiem narzędziowym, obszarem i standardem sprzątania.
- Samodyscyplina – W tym kroku skupiamy się na poszukiwaniu zgodności i obszarów do doskonalenia, co generuje wzrost kulturowy poprzez audyty warstwowe, czy zarządzanie wizualne.
- Bezpieczeństwo – Jest to ostatni i dodatkowy krok koncepcji 5S. W założeniu odpowiada on za zapewnienie bezpiecznych warunków poprzez audyty warstwowe, kontrolę standardów, przeglądy gemba, zarządzanie wizualne. Często ten krok jest uzupełnieniem samodyscypliny.
Dlaczego warto stosować?
Zaleca się rozpocząć od jego wdrożenia. Pozwala uczyć dostrzegać i eliminować mnnraotrastwa. Buduje rutynę ciągłego doskonalenia poprzez regularną poprawę miejsca pracy.
Na co należy uważać?
- Koncepcja 5S jest sprowadzana często do jednorazowego wydarzenia, którego celem jest posprzątanie obszaru i utrzymanie efektu później. Kończy się to wdrożeniem systemu do kroku 3 oraz powolnym jego wypieraniem.
Źródło:
5S for Operators 5 Pillars of the Visual Workplace The Shopfloor Series. Productivity Press